5 to 7

Η ταινία "5 to 7" με τον ελληνικό τίτλο "Σχέση 5 με 7" δεν έχει ασφαλώς τη λάμψη μιας οσκαρικής ταινίας και επίσης δεν είναι και από τις πλέον πρόσφατες, εφόσον προβλήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015. Αυτό, όμως, δεν την εμποδίζει στο να είναι μια αξιοπρόσεκτη, ευαίσθητα σκηνοθετημένη και με πολύ έξυπνο σενάριο ταινία στην κατηγορία της αμερικανικής ρομαντικής κομεντί, στην οποία όλο και πιο σπάνια συναντάμε έστω και απλά αποδεκτές ταινίες. 
Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Victor Levin, πολύ γνωστού από τη σπουδαία τηλεοπτική παραγωγή Mad Men, που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα ρομαντική μουσική των Danny Bensi και Saunder Jurriaans δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να ανθίσει και να εξελιχθεί ένας μεγάλος έρωτας.



Ο 24χρονος συγγραφέας Brian Bloom ζει μόνος σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, απαξιώνει καθημερινά το συγγραφικό του έργο και η τηλεφωνική επαφή που διατηρεί με τον πατέρα του Sam και τη μητέρα του Arlene δεν τον βοηθάει ιδιαίτερα. Όλα αυτά θα αλλάξουν θεαματικά, όταν μία Παρασκευή μεσημέρι θα τολμήσει να πλησιάσει, να μιλήσει και να γνωρίσει στον δρόμο την εκθαμβωτικά όμορφη 33χρονη Γαλλίδα Arielle, με το όνομά της να παραπέμπει συνειρμικά στη μικρή γοργόνα (Mermaid, Sirène) με το όνομα Ariel της γνωστής παιδικής ταινίας The Little Mermaid





















Μετά από αυτή τη σύντομη γνωριμία τους θα συναντηθούν έξω άλλες δύο φορές και η Arielle θα τον ενημερώσει ότι είναι παντρεμένη εδώ και οκτώ χρόνια με έναν ώριμο Γάλλο διπλωμάτη, τον Valéry Pierpont, ότι έχουν δύο μικρά παιδιά, τον Marc και την Elodie, ότι μπορούν να συναντιούνται καθημερινά για δύο ώρες από τις 5 έως τις 7 και ότι ο άντρας της δεν έχει πρόβλημα με όλο αυτό, εφόσον και ο ίδιος διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με την πολύ μικρότερή του εκδότρια βιβλίων, την Jane. 
Η έκπληξη του Brian αλλά και η διαφορά της αμερικανικής από την γαλλική κουλτούρα αποτυπώνονται στο παρακάτω χαρακτηριστικό διάλογο. 
Brian : Δηλαδή, είσαι παντρεμένη;
Arielle : Φυσικά, τι νόμιζες;
Brian : Νόμιζα ότι δεν ήσουν παντρεμένη.
Arielle : Γιατί το νόμιζες αυτό;
Brian : Γιατί να μην το νομίζω; Κατ' αρχάς, δεν φοράς βέρα.
Arielle : Είσαι τόσο Αμερικανός, που χρειάζεσαι πινακίδα για τα πάντα, αλλιώς χάνεις εντελώς τον δρόμο σου.
Brian : Δεν είναι μόνον οι Αμερικανοί έτσι. Πολλοί πολιτισμοί έχουν δείκτες γάμου. Δαχτυλίδια, τρύπες, σημάδια σχεδιασμένα για να κρατούν τον κόσμο μακριά από αυτού του είδους την άβολη κατάσταση.





















Ο Brian θα χρειαστεί τρεις εβδομάδες για να συνειδητοποιήσει, να αποδεχτεί την όλη κατάσταση και να συναντήσει πάλι Παρασκευή μεσημέρι στο ίδιο σημείο την Arielle. Αυτή τη φορά για να ξεκινήσουν μαζί ένα πολύ όμορφο ερωτικό ταξίδι, κάτω από τους αυστηρούς κανόνες τής Arielle, με εξέλιξη και  κατάληξη που ασφαλώς και δεν θα αποκαλύψω. 






















Ο αδικοχαμένος Anton Yelchin, γνωστός από τις ταινίες Star Trek και Star Trek Into Darkness, είναι πολύ πειστικός στον ρόλο και στον χαμηλών τόνων χαρακτήρα του Brian. Η Bérénice Marlohe, η σαγηνευτική Severine στο πλευρό του James Bond στην ταινία Skyfall, έχει όλα τα οπτικά και εκφραστικά μέσα για να μαγνητίσει τον Brian και γενικά να ανταποκριθεί με άνεση στον ρόλο της Arielle, έχοντας εξαιρετική χημεία μαζί του.
Το καστ συμπληρώνουν με καλές ερμηνείες ο Lambert Wilson, ως Valéry Pierpont, η Olivia Thirlby, ως Jane και οι Glenn Close και Frank Langella αντίστοιχα ως Arlene και Sam Bloom, με τον τελευταίο να είναι απλά απολαυστικός.





















Η ταινία έχει αρκετές φράσεις κλισέ, όπως αυτές της : 
Jane : Η ζωή είναι μια συλλογή από στιγμές. Ο σκοπός είναι να έχεις όσο πιο πολλές καλές στιγμές μπορείς.
Jane : Κοίτα, αν θες να είσαι ένας καλός συγγραφέας τότε δεν μπορείς να έχεις μια μέτρια ζωή.
Έχει όμως και αρκετούς έξυπνους διαλόγους αλλά και πνευματώδεις ατάκες, με κορυφαίες αυτές των Arlene και Sam Bloom. 
Όσο για το ερώτημα αν είναι αποδεκτές οι εξωσυζυγικές σχέσεις της Arielle και του συζύγου της Valéry, στο πλαίσιο του ότι δεν υπερβαίνουν τους αυστηρούς χρονικούς κανόνες (5 έως 7) και ότι αποδέχεται ο ένας την εξωσυζυγική σχέση του άλλου, ο καθένας μπορεί να απαντήσει σύμφωνα με τις δικές του αρχές και τη δική του κουλτούρα. 





















Η ταινία είναι ανάλαφρη, αποενοχοποιεί τις επιλογές των πρωταγωνιστών της, δεν έχει τολμηρές σκηνές αλλά ούτε και πολύ στενάχωρες στιγμές. Η ιστορία της είναι απλή με ανατροπές. Οι άντρες θα παγιδευτούν από το απίστευτο πρόσωπο της Arielle και θα την λατρέψουν. Οι γυναίκες θα συμπαθήσουν τον συναισθηματικό Brian και στο τέλος άντρες και γυναίκες, οι έστω μιας κάποιας ηλικίας, θα δακρύσουν. Είναι αναπόφευκτο. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 95’

Βαθμολογία : 8/10

................................................

Το τρέιλερ της ταινίας