Οι 15 καλύτερες δραματικές ταινίες

Αν κάποιος θελήσει να ξεχωρίσει τις 15 καλύτερες  δραματικές ταινίες όλων των εποχών, θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να αποκλείσει τουλάχιστον άλλες τόσες. Και όταν αυτές, που θα αποκλείσει, είναι οι εξαιρετικές ταινίες Gone with the Wind, Casablanca, Schindler's List, Νύφες, Forrest Gump, La vita è bella, The Green Mile, Gladiator, Nuovo Cinema Paradiso, Braveheart, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, Requiem for a Dream, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Room, Gran Torino, About Time και Atonement, καταλαβαίνετε ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι από την αρχή πολύ υψηλός.

Η συνέχεια, βέβαια, είναι ακόμη δυσκολότερη, εφόσον κληθεί να βάλει στη σειρά τις 15 καλύτερες, με τα κριτήρια να είναι πανομοιότυπα, φαντάζομαι, σε όλους :
- Πόση ώρα από τη συνολική διάρκεια της ταινίας έκλαιγες και σε ποια ένταση;
- Για πόση ώρα ένιωθες να έχεις βάρος στο στομάχι και κόμπο στο λαιμό;
- Ποια ταινία σε λύγισε, ποια σε γονάτισε, ώστε να πεις : - Ε, δεν αντέχω άλλο.
- Ποια τέλος πάντων ξεπέρασε και πόσο τις συναισθηματικές αντοχές σου;

Εννοείται ότι η τελική επιλογή των ταινιών και η σειρά της κατάταξής τους (από το τέλος προς την αρχή) είναι προσωπική υπόθεση και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενική.

15. Still Alice

















Η Alice (Julianne Moore) στα 50 της είναι μία καταξιωμένη ακαδημαϊκός γλωσσολογίας στο Columbia University, είναι παντρεμένη με τον John (Alec Baldwin) και έχουν τρία ενήλικα παιδιά.
Όταν μια μέρα κάνοντας τζόκινγκ χάνει τον προσανατολισμό της, και η μνήμη της αρχίζει να την προδίδει,  καλείται να αντιμετωπίσει μια σπάνια μορφή Alzheimer που προσβάλλει άτομα κάτω των 65 ετών και εκτός αυτού είναι κληρονομική και απειλεί άμεσα τα παιδιά της.

14. Romeo & Juliet

















Το κλασσικό αριστούργημα του William Shakespeare στην καλύτερη κινηματογραφική του διασκευή από τον Franco Zeffirelli. Ο σκηνοθέτης αποτυπώνει με έξοχο και διαχρονικά ποιητικό τρόπο τον ύμνο προς τον Έρωτα και δίνει μεγάλη βάση στις τοποθεσίες (απίστευτη αναπαράσταση της πόλης εκείνης της εποχής), στις συνήθειες και στα κοστούμια - σκηνικά.
Οι Montagues και οι Capulets, οι δύο πιο δυνατές οικογένειες στη Βερόνα (τυχεροί όσοι έχουν πάει...), διατηρούν θανάσιμη έχθρα. Ο γιος της πρώτης Romeo (Leonard Whiting) θα ερωτευτεί παράφορα την Juliet (Olivia Hussey - μόλις 16χρονη τότε και εκπληκτικής ομορφιάς ηθοποιός), κόρη της δεύτερης οικογένειας, ακόμη και όταν όλα δείχνουν πως η κατάληξη θα είναι τραγική.

13. El Cid 

















Η ιστορία τοποθετείται χρονικά στον 11ο αιώνα σε μια περίοδο που η Ισπανία κινδυνεύει από την εισβολή των φανατικών Μαυριτανών, που προετοιμάζονται στις βόρειες ακτές της Αφρικής με την καθοδήγηση του αιμοδιψούς και δόλιου ηγέτη τους Ben Yussuf (Herbert Lom), αλλά και από τις εσωτερικές διαμάχες Μαυριτανών εμίρηδων και χριστιανών βασιλιάδων Ισπανών για τη νομή της εξουσίας. Είναι η περίοδος που στην Ισπανία γίνεται μύθος ο μεγαλύτερος ήρωάς της Rodrigo Diaz de Vivar (Charlton Heston), ο επονομαζόμενος και El Cid Campeador. Στο πλευρό του δεν θα μπορούσε παρά να έχει τη δυναμική και πανέμορφη γυναίκα του Jimena (Sophia Loren) σε μία σχέση που δοκιμάζεται ανάμεσα στον έρωτα και το μίσος.

12. Me before you


 














Ο Will (Sam Claflin), ένας άντρας με έντονες δραστηριότητες, μετά από ένα απρόοπτο ατύχημα καθηλώνεται σε αναπηρικό αμαξίδιο και μέσω φαρμακευτικής αγωγής καλείται να διαχειριστεί τη μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του, έχοντας παράλληλα δρομολογήσει και τις διαδικασίες για να τερματίσει τη ζωή του με έναν ανώδυνο θάνατο.
Μέσα στον γκρίζο έως μαύρο κόσμο του Will θα εισβάλλει η πολύχρωμη λόγω πλούσιων συναισθημάτων αλλά και εκκεντρικού ντυσίματος Louisa (Lou) Clark (Emilia Clarke). Ο Will αντιπροσωπεύει τα όσα θλιβερά και άδικα μπορεί να επιφυλάσσει η ζωή για τον καθέναν και η Lou ένα γεμάτο θετική ενέργεια πλάσμα, που προσφέρει απλόχερα την καλοσύνη στους γύρω της. Το απόλυτο κοντράστ. Από τη μια η απελπισία και από την άλλη η χαρά της ζωής. Οι δυο τους σύντομα θα αντιληφθούν ότι έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον και θα κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο.

11. Pride and Prejudice


 














Μεταφορά του κλασσικού μυθιστορήματος της Jane Austen στη μεγάλη οθόνη. Η Elizabeth Bennet (Keira Knightley), κόρη ενός φτωχού ευγενή στην Γεωργιανή Αγγλία μαζί με τις άλλες τέσσερις αδερφές της ελπίζουν σε έναν καλό γάμο. Ανάμεσα σε πλήθος άλλων μικρότερων ιστοριών έρωτα, απόρριψης και προδοσίας η Elizabeth ερωτεύεται τον κακότροπο και υπερήφανο Darcy (Matthew MacFadyen) ενώ και ο ίδιος αισθάνεται πως δεν μπορεί να της αντισταθεί. Οι δυο τους θα μπορούσαν να είναι το τέλειο ζευγάρι αν στη μέση δεν έμπαιναν η περηφάνια και η προκατάληψη. 

10. Μικρά Αγγλία

















Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη αποτελεί προσαρμογή του ομώνυμου βιβλίου της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη. Στην Άνδρο της δεκαετίας του ’30, η Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγος ναυτικού που λείπει διαρκώς σε ταξίδια, παντρεύει την κόρη της Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) με τον νεαρό καπετάνιο και πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και όχι με τον ορφανό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου) με τον οποίο είναι τρελά ερωτευμένη. Όταν όμως ο τελευταίος γίνει περιζήτητος καπετάνιος, θα παντρευτεί τη μικρότερη κόρη της Μίνας, τη Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), αναστατώνοντας έτσι επικίνδυνα την οικογενειακή καθημερινότητα. Η οικογένεια μετατρέπεται σταδιακά σε ένα ενεργό ηφαίστειο, η έκρηξη του οποίου θα φέρει στο φως όλη την  αλήθεια, που με τη σειρά της θα φέρει απρόβλεπτες και καταστροφικές εξελίξεις.
Η σκηνή του θρήνου της Όρσας προς το τέλος της ταινίας έχει καταγραφεί ως μία από τις πιο δυνατές κινηματογραφικές σκηνές και είναι αληθινά συγκλονιστική.

9. Titanic

















84 χρόνια μετά το ιστορικό ναυάγιο, η εκατοντάχρονη Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία που ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 1912, όταν επιβιβάστηκε στον Τιτανικό μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες της πρώτης θέσης, τη μητέρα της και τον αρραβωνιαστικό της. Καθώς εκείνη επιβιβάζεται, ο Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), ένας νεαρός τυχοδιώκτης, κερδίζει στα χαρτιά ένα εισιτήριο τρίτης θέσης. Οι ζωές τους διασταυρώνονται πάνω στο πλοίο κι ένας παθιασμένος έρωτας γεννιέται.  Στο μεταξύ το πλοίο που ξεκίνησε από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας δεν έμελλε να φτάσει ποτέ στη Νέα Υόρκη, καθώς στις 14 Απριλίου του 1912 βυθίστηκε μετά από την πρόσκρουσή του σε παγόβουνο.
Απίστευτη ταινία από τον James Cameron που είχε το σενάριο και την σκηνοθεσία. Έργο με συναίσθημα, αγωνία, ένταση και μεγαλειώδεις σκηνές από τη βύθιση του πλοίου.

8. Roger Waters The Wall

















Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια και αμέτρητες live παραστάσεις παγκοσμίως ο Roger Waters έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία και προσεγγίζει το άλμπουμ "The Wall" ως ο φυσικός δημιουργός του. Ο Roger ξεκινάει με το αυτοκίνητό του ένα οδοιπορικό προς τους τάφους του πατέρα του και του παππού του και προς την Aprilia (τοποθεσία μεταξύ Anzio και Ρώμης στην Ιταλία), όπου σκοτώθηκε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Roger ήταν πέντε μηνών. Το οδοιπορικό αυτό, με τις έντονες αναμνήσεις και τα τραύματα του πρωταγωνιστή από τον πόλεμο, ολοκληρώνεται στο μνημείο που κατασκεύασε στο Anzio για τον πατέρα του και για τα άλλα θύματα του πολέμου. Ταυτόχρονα με όλα αυτά, που βοηθούν στην κατανόηση του έργου, τα τραγούδια του "The Wall" παρουσιάζονται και ακούγονται όπως ακριβώς κινηματογραφήθηκαν στις απίστευτες live παραστάσεις του έργου στην Ελλάδα, στον Καναδά, στην Αργεντινή, στην Αγγλία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Η παρουσία του Roger Waters, των μουσικών, των άλλων συντελεστών της παράστασης, τα καταιγιστικά δρώμενα και οι εικόνες (κανονικές και animated) που προβάλλονται επάνω στον επιβλητικό τοίχο συμπληρώνουν υπέροχα αυτή την ηχητική μέθεξη. Ο λόγος είναι καταγγελτικός για τον πόλεμο, για τους ανάξιους ηγέτες και κυβερνήσεις, για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, για τη μόλυνση του περιβάλλοντος κ.ά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μαγικό όσο μαγικές ήταν μία προς μία όλες οι live παραστάσεις του καλύτερου έργου στη σύγχρονη ιστορία της ροκ μουσικής.

7. Boyhood

















Ο κεντρικός χαρακτήρας, Mason (Ellar Coltrane), μεγαλώνει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας αφού τον γνωρίζουμε στην ηλικία των 6 ετών και τον ακολουθούμε στο πέρασμά του από την παιδική ηλικία, στην εφηβεία έως την ενηλικίωσή του. Μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια παρακολουθούμε την πορεία ολόκληρης της οικογένειάς του. Οι γονείς του είναι χωρισμένοι και έτσι ο Mason και η μεγαλύτερη αδελφή του Samantha (Lorelei Linklater) μένουν με τη μητέρα τους Olivia (Patricia Arquette) στο Τέξας και βλέπουν τον πατέρα τους, Mason Sr. (Ethan Hawke), τα Σαββατοκύριακα.
O σκηνοθέτης Richard Linklater έκανε κάτι εξαιρετικά πρωτοποριακό : για να αφηγηθεί την ιστορία αυτή αποφάσισε να κρατήσει και να κινηματογραφήσει τους ίδιους ηθοποιούς και καθώς αυτοί μεγάλωναν έκανε μαζί τους κάθε χρόνο από το 2002 έως το 2013 γυρίσματα λίγων ημερών. Το τελικό αποτέλεσμα; Έχουμε να κάνουμε με μια σπουδαία κινηματογραφική δημιουργία, ένα σύγχρονο κοινωνικό αριστούργημα.

6. A Beautiful Mind

















Η αληθινή και συγκλονιστική ιστορία του John Nash (Russell Crowe), ιδιοφυούς μαθηματικού που βραβεύτηκε με Nobel, αφού προηγουμένως πάλεψε για πάνω από 30 χρόνια με τις σχιζοφρενικές τάσεις του, τις οποίες κατάφερε να θεραπεύσει χάρη στη δύναμη του μυαλού του και τη φροντίδα της γυναίκας του Alicia Nash (Jennifer Connelly). Οι τελευταίες σκηνές με την καθολική αναγνώριση και βράβευσή του "δοκιμάζουν" και τους συναισθηματικά σκληρότερους χαρακτήρες.

5. One day

















H Emma (Anne Hathaway) και ο Dexter (Jim Sturgess) γνωρίζονται τη βραδιά της αποφοίτησής τους από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στις 15 Ιουλίου του 1988. Εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους - εκείνος δημοφιλές πλουσιόπαιδο, εκείνη αριστούχος ασχημόπαπο - αποφασίζουν να κρατήσουν τη σχέση τους πλατωνική και να παραμείνουν φίλοι. Μία φιλία που γιορτάζουν κάθε χρόνο, την ίδια μέρα στις 15 Ιουλίου. Όπου και να τους έχουν οδηγήσει οι ζωές τους, αυτή τη μέρα συναντιούνται, διηγούνται τις εξελίξεις τους, αλληλοστηρίζονται. Τους παρακολουθούμε σ' ένα διάστημα 20 χρόνων, να αλλάζουν να μεταμορφώνονται, να επανεκτιμούν, να συνειδητοποιούν ότι οι μεγαλύτεροι έρωτες μπορεί να προκύψουν με τον καλύτερό σου φίλο. Και ότι το νόημα της ζωής σου μπορεί να κρύβεται όχι απλά σε μία ημέρα, αλλά και σε μία στιγμή.

4. Million Dollar Baby

















Ο υπερήλικας προπονητής πυγμαχίας και ιδιοκτήτης του πιο απαρχαιωμένου γυμναστηρίου της πόλης Frankie Dunn (Clint Eastwood) προσπαθεί, χωρίς μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με τον καλό του βοηθό Eddie (Morgan Freeman) να ανακαλύψει νέα ταλέντα. Έχοντας ένα τεράστιο κενό μετά  από την εδώ και χρόνια απομάκρυνση της μοναχοκόρης του από κοντά του, ο Frankie, μετά από πολλή σκέψη θα αναλάβει να προπονήσει τη Maggie (Hilary Swank), μια 33χρονη σερβιτόρα, που έχει βάλει σκοπό της ζωής της να ξεφύγει από την μιζέρια που της επιφύλασσε η μοίρα και να γίνει μια σπουδαία μποξέρ. Η εξέλιξη και το τέλος της ταινίας είναι απλά συγκλονιστικά.

3. The Notebook

















Η ταινία είναι ένα από τα ωραιότερα love story εποχής, πανέμορφα κινηματογραφημένο από τον Nick Cassavetes σε ατελείωτης ομορφιάς τοπία της αμερικανικής υπαίθρου, ανάμεσα σε δύο νεαρά παιδιά του Noah  (Ryan Gosling) και της Allie (Rachel McAdams) ενός φτωχού εργάτη και μιας πλούσιας νεαρής που γνωρίζονται και ερωτεύονται ένα καλοκαίρι για να συναντήσουν στην συνέχεια τεράστια εμπόδια στο δρόμο τους μέχρι να ξαναβρεθούν.

2. The fault in our stars

















Η Hazel (Shailene Woodley) είναι ένα χαμογελαστό 16χρονο κορίτσι που αντιμετωπίζει με πείσμα και αισιοδοξία την κατάσταση της υγείας της, καθώς διαγνώστηκε πως είχε καρκίνο στον θυρεοειδή με μετάσταση στους πνεύμονες. Είναι αναγκασμένη να επωμίζεται καθημερινά το βάρος μιας δεξαμενής οξυγόνου για να βοηθάει όσο μπορεί τους εύθραυστους πνεύμονές της. Mετά από παρότρυνση της μητέρας και της γιατρού της, θα ενταχθεί σε μια ομάδα στήριξης για άτομα που πάσχουν από καρκίνο και εκεί θα γνωρίσει τον Gus (Ansel Elgort), έναν σπιρτόζο κι ετοιμόλογο έφηβο που μοιράζεται το ίδιο καυστικό χιούμορ και την ίδια κοσμοθεωρία με την ίδια. Οι δυο τους θα ερωτευθούν και θα δώσουν στη συνέχεια μαζί προσωπικές μάχες αντιμετωπίζοντας την κατάστασή τους με δύναμη, χιούμορ αλλά και όπως είναι φυσιολογικό με φόβο.
Πρόκειται για μια επική ιστορία αγάπης. Θα πρέπει να γυρίσουμε στο 1970 για να συναντήσουμε μια άλλη τόσο δυνατή αλλά και τραγική ιστορία αγάπης το αξεπέραστο Love Story με την Ali MacGraw και τον Ryan O'Neal.

1. Love Story

















Δύο νέοι, που προέρχονται από εντελώς διαφορετικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, γνωρίζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και ερωτεύονται. Εκείνος ο Oliver Barrett (Ryan O`Neal), πλούσιος και μεγαλωμένος με ανέσεις, εκείνη η Jeniffer Carelli (Ali MacGraw) κόρη ενός αρτοποιού, ιδιαίτερα έξυπνη, δυναμική και πνευματώδης, συνεχίζει τις σπουδές της με υποτροφία, ενώ ο Oliver με την οικονομική ενίσχυση του πατέρα του (Ray Milland), ενός ανθρώπου ισχυρού και εγωιστή που προαποφασίζει για τη μοίρα του γιου του και το μέλλον του ακόμη και με εκβιασμούς.
Απλά αξεπέραστο και δικαιωματικά πρώτο!

-----------------------

Σημείωση : Μέσα από αυτές τις 15 ταινίες ξεχώρισα τρία πολύ όμορφα γυναικεία πρόσωπα, αυτά της Sophia Loren, της Keira Knightley και της Olivia Hussey. Όσοι δεν έχετε δει το σχετικό βίντεο αφιέρωμα στο YouTube, μπορείτε να το δείτε εδώ.
Όπως ήταν και το αναμενόμενο, στο βίντεο αυτό υπάρχουν ήδη κάποιες τοποθετήσεις για την πιο ωραία, με τις γνώμες βέβαια να διίστανται...  




Αλέξανδρος Παπαδόπουλος