Τρία κινηματογραφικά παραμύθια

















Αν όλα όσα στενάχωρα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας σας έχουν κουράσει, αν όλα όσα ακούτε από όλα τα κανάλια - πλην των κρατικών - σας έχουν καθίσει στο στομάχι, τότε μπορείτε να αποδράσετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, σε κάποιο από τα τρία παραμύθια, για μικρούς και μεγάλους, που σας προτείνω. Τουλάχιστον αυτά είναι αθώα και δεν έχουν αληθινούς δράκους……

Τα τρία παραμύθια της Walt Disney Pictures, με εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά, είναι τα ακόλουθα :


Maleficent


















Πρόκειται για το γνωστό παραμύθι της "Ωραίας Κοιμωμένης" σε μια εντελώς νέα εκδοχή του σε σχέση με το πρωτότυπο. Το όνομα Maleficent της κεντρικής πρωταγωνίστριας, την οποία υποδύεται η Angelina Jolie,  προκύπτει από τον συνδυασμό δύο λέξεων, δηλαδή τη λέξη male (κακό) και τη λέξη magnificent (μεγαλειώδης). Αυτή είναι η πανέμορφη φτερωτή βασίλισσα του ειρηνικού δάσους, το οποίο επιβουλεύεται ο βασιλιάς της γειτονικής χώρας. Στη χώρα αυτή ζει ο φιλόδοξος Stefan που στην παιδική του ηλικία είχε μια ρομαντική συνάντηση με την Maleficent. Αυτός, μεγάλος πια, πετυχαίνει να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά και να τον διαδεχτεί στο θρόνο αφού προηγουμένως είχε καταφέρει να συναντήσει την Maleficent, να την υπνωτίσει και να της κόψει τα φτερά. Από το γάμο αυτό γεννιέται η πριγκίπισσα Aurora (Elle Fanning). Η προδομένη Maleficent καταριέται την Aurora να πέσει σε αιώνια ανάπαυση αφού τρυπήσει το δάχτυλο της στην άτρακτο μιας ανέμης και να ξυπνήσει μόνο με το φιλί μιας αληθινής αγάπης. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό η Maleficent, αν και είναι η απόλυτα κακιά της υπόθεσης, αναπτύσσει μια σχέση στοργής με την Aurora καθώς αυτή μεγαλώνει, που κορυφώνεται στο ανατρεπτικό τέλος της ταινίας.


















Πλούσια παραγωγή, καταπληκτικά κουστούμια και χρώματα. Απίστευτη η ερμηνεία της Angelina Jolie.

Διάρκεια : 97’

Βαθμολογία : 8.5/10



Cinderella


















Πρόκειται για το γνωστό παραμύθι της "Σταχτοπούτας" σε μια ακριβώς ίδια εκδοχή του σε σχέση με το πρωτότυπο.
Μετά από τον τραγικό θάνατο της μητέρας της, η Ella (Lily James) είναι υποχρεωμένη να ζήσει στο ίδιο σπίτι με τη νέα σύζυγο του πατέρα της τη Lady Tremaine (Cate Blanchett) αλλά και τις κόρες της Anastasia και Drisella. Και όταν ο πατέρας της απρόοπτα κι ανεξήγητα πεθαίνει, η Ella βρίσκεται στο έλεος μιας ζηλόφθονης και σκληρής οικογένειας. Γίνεται η υπηρέτρια τους, της δίνουν το όνομα Cinderella αλλά αυτή κρατώντας τα λόγια της μητέρας της να έχει θάρρος και να είναι ευγενική δεν θα τα παρατήσει ποτέ. Έτσι, με τη βοήθεια της νεράιδας νονάς της (Helena Bonham Carter) θα φτάσει στο παλάτι για να συναντήσει τον αγαπημένο της πρίγκηπα.


















Πλούσια παραγωγή, υπέροχα κοστούμια και χρώματα. Καταπληκτικές ερμηνείες από την φρέσκια Lily James και από τις Cate Blanchett, στο ρόλο της κακιάς μητριάς, και την Helena Bonham Carter στο ρόλο της νεράιδας νονάς.

Διάρκεια : 105’

Βαθμολογία : 8/10  




Into the Woods 


















Πρόκειται για ένα παραμύθι "τέσσερα σε ένα" που ουδεμία σχέση έχει με τα δύο προηγούμενα καθώς εκτός του πολύ πλουσιότερου καστ ηθοποιών είναι και μιούζικαλ.
Ένας φούρναρης και η γυναίκα του μαθαίνουν ότι τους έχει καταραστεί μια μάγισσα να μην αποκτήσουν παιδιά. Αποφασισμένοι να λύσουν την κατάρα, πηγαίνουν μέσα στο δάσος, ώστε να βρουν όλα τα αντικείμενα που τους έχει ζητήσει ώστε να σπάσουν την κατάρα της σατανικής μάγισσας. Στην αναζήτηση αυτή θα συναντήσουν τους κεντρικούς ήρωες των τεσσάρων γνωστών παραμυθιών Little red riding hood, Cinderella, Tangled, Jack and the Beanstalk, δηλαδή αντίστοιχα την Κοκκινοσκουφίτσα, τη Σταχτοπούτα, τη Ραπουνζέλ και τον Τζακ, καθώς αυτοί έχουν πάνω τους τα τέσσερα αντικείμενα που ψάχνουν.
Οι Emily Blunt και James Corden έχουν τις καλύτερες ερμηνείες, καθώς σηκώνουν όλο το βάρος της ταινίας. Η Meryl Streep είναι εξαιρετική ως κακιά μάγισσα και πολύ καλοί στους ρόλους τους είναι η Anna Kendrick, o Chris Pine, η Lilla Crawford και ο Daniel Huttlestone. Η Tracey Ullman και ο Johnny Depp έχουν απλά αξιοπρεπείς ερμηνείες.


















Η ιστορία είναι καλή, το καστ των ηθοποιών εντυπωσιακό αλλά η ταινία δεν απογειώνεται ποτέ λες και κάτι την κρατάει μονότονα μέσα στο δάσος….. Το μιούζικαλ, τουλάχιστον σε μένα, δε λειτούργησε καλά. Θα ένιωθα καλύτερα αν δεν υπήρχε.

Διάρκεια : 125’

Βαθμολογία : 6.5/10 


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

--------------------------------------------------------------

Τα τρέιλερ των ταινιών :