Brooklyn

Το Brooklyn είναι μία πολύ απλή και πολύ όμορφη ταινία, που διαπραγματεύεται αριστοτεχνικά την οικογένεια, την ενηλικίωση, τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τον έρωτα και τη μετανάστευση. Η σκηνοθεσία είναι του John Crowley και το σενάριο είναι του Nick Hornby, που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Colm Toibin. 
Η Eilis, την οποία υποδύεται η Saoirse Ronan (Atonement, Hanna, The Lovely Bones), είναι ένα νεαρό κορίτσι από την Ιρλανδία που στις αρχές της δεκαετίας του ’50, με την ενθάρρυνση της αδελφής της Rose (Fiona Glascott), αποφασίζει να αφήσει τον κλειστό κύκλο του χωριού της και να μεταναστεύσει στο Brooklyn των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και προοπτικής για το μέλλον της. Τα βήματά της είναι προσεγμένα, οι επιλογές της άριστες όμως οι ανατροπές ως μέρος της ζωής και της καθημερινότητας θα την αναγκάσουν να πάρει και τις δύσκολες όσο και απαραίτητες αποφάσεις για τη ζωή που θέλει να ζήσει.






















Ο σκηνοθέτης, αφού καταφέρνει να αναπαραστήσει εκπληκτικά την εποχή, επικεντρώνεται στο να παρακολουθεί τη ζωή της Eilis σε κάθε της βήμα. Είτε αυτή κινείται στην Ιρλανδία είτε στο Brooklyn επιλέγει σταθερά φωτεινά και ζωντανά χρώματα που αναδεικνύουν τέλεια τα απίστευτα γαλάζια μάτια και το εκφραστικό πρόσωπό της. Αυτή αναλαμβάνει, δεξιοτεχνικά, σχεδόν όλο το βάρος της ταινίας και επιβεβαιώνει σε κάθε σκηνή της γιατί θεωρείται ως μία από τις καλύτερες νέες ηθοποιούς της γενιάς της αλλά και γιατί προτάθηκε για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου 2016.


















Η Saoirse Ronan δεν είναι βέβαια μόνη της, καθώς υποστηρίζεται από ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών με τον Domhnall Gleeson (Anna Karenina, About Time, Ex Machina), ως Jim Farrell,  τον Jim Broadbent (Moulin Rouge!, Gangs of New York, Cloud Atlas), ως Father Flood, την Julie Walters, ως Mrs. Kehoe, και την Fiona Glascott, ως Rose, που δίνουν εξίσου υπέροχες ερμηνείες. Ωστόσο, η έκπληξη έρχεται από τον Emory Cohen, ως Tony, που δένει αρμονικά με την Saoirse Ronan χάρη στη λεπτότητα και τη γλυκύτητα της έκφρασής του.
























Η ταινία προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου 2016 αλλά και για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας 2016, έναν τίτλο που θα μπορούσε εύκολα να είχε κερδίσει. Ακόμη όμως και χωρίς αυτόν τον κορυφαίο τίτλο η ταινία είναι μία από τις καλύτερες αισθηματικές και συγκινητικές ταινίες που έχω παρακολουθήσει. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 112

Βαθμολογία : 9/10 


Το τρέιλερ της ταινίας :