Έξι "μαγικές" κινηματογραφικές ώρες

















Τρεις πολύ όμορφες ταινίες. Η μία πιο όμορφη από την άλλη για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Πώς θα σας πείσω; Τώρα θα δείτε….
- Ποιος από σας δεν θα ήθελε να "κατακτήσει" τo Παρίσι με μόνο εφόδιο τις μαγειρικές γνώσεις που απέκτησε από τη μητέρα του;
- Ποιος από σας δεν θα ήθελε να συναντήσει απρόσμενα ύστερα από 4 με 5 δεκαετίες την πρώτη κοπέλα της ζωής του, που για κάποιο λόγο δεν θα είχε αλλάξει καθόλου ηλικιακά και κατά συνέπεια φυσιογνωμικά;
- Ποια από σας δεν θα αποδεχόταν την παραίνεση μιας νεαρής κοπέλας ώστε να ταξιδέψει στην πανέμορφη Βερόνα και να αναζητήσει ύστερα από πενήντα ολόκληρα χρόνια τον πρώτο άντρα της ζωής της;

Θα μου πείτε ότι όλα αυτά μόνο στον κινηματογράφο συμβαίνουν…... Ναι, σωστά. Μήπως, όμως, αυτή δεν είναι και η μαγεία του;

The Hundred-Foot Journey



 
















Μετά από τη γλυκύτατη ταινία "Chocolat" ο Σουηδός σκηνοθέτης Lasse Hallstrom επανέρχεται μεταφέροντας στην οθόνη το βιβλίο "The Hundred-Foot Journey" του συγγραφέα Richard C. Morais.
Μια οικογένεια Ινδών αναγκάζεται να φύγει από την πατρίδα της. Η τύχη της θα είναι να σταματήσει το αυτοκίνητό της έξω από ένα μικρό χωριό της Νότιας Γαλλίας. Εκεί, μετά από την επιμονή του πατέρα (Om Puri) θα ανοίξουν ένα ινδικό εστιατόριο ακριβώς απέναντι από ένα ακριβό και βραβευμένο με αστέρι Μισελέν γαλλικό εστιατόριο με ιδιοκτήτρια τη σνομπ, αλλά εξαιρετική σεφ, μαντάμ Mallory (Helen Mirren).
Μεταξύ των δυο ανταγωνιστών θα ακολουθήσει μια γαστρονομική μάχη, η οποία θα δοκιμάσει τη δύναμη της αγάπης, της αφοσίωσης και της πίστης στο πλαίσιο της οικογένειας. Ο εκπαιδευμένος από τη μητέρα του γιος τής ινδικής οικογένειας Hassan (Manish Dayal) θα έλθει κοντά με τη Marguerite (Charlotte Le Bon), βοηθό σεφ του γαλλικού εστιατορίου. Η σχέση τους, ανταγωνιστική και ερωτική, δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην αναμενόμενη  λαμπρή εξέλιξή του.
Εκπληκτικές ερμηνείες από την Helen Mirren και τον Om Puri. Εξαιρετική η φωτογραφία, όμορφη και παραμυθένια η ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας.

Διάρκεια : 122’

Βαθμολογία : 8/10
 

The Age of Adaline


 
















Η γεννημένη το 1908 Adaline, που έχει μια πεντάχρονη κόρη τη Flemming, θα χάσει στα 28 της τον άντρα της σε εργατικό ατύχημα και στα 29 της, σε μια παράξενα χιονισμένη για το θερμό κλίμα της Καλιφόρνιας βραδιά, θα χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου της και θα πέσει στο βυθό ενός ποταμού. Η ίδια όχι μόνο θα σωθεί αλλά χάρη στο θαύμα της εξ ουρανού αστραπής, που θα λειτουργήσει ως απινιδωτής επαναφέροντας τους κτύπους της καρδιάς της, θα αποκτήσει την αιώνια νεότητα. Έτσι, θα διατηρηθούν αναλλοίωτα και απείραχτα τα κύτταρα της σε βάθος χρόνου και αυτό θα την κρατήσει για τις επόμενες δεκαετίες πάντα νέα και σταθεροποιημένη φυσιογνωμικά στην ίδια ηλικία, λίγο πριν από τα 30 της. Το υπερφυσικό αυτό φαινόμενο, που βέβαια δεν έχει επιστημονική εξήγηση, θα κάνει εξαιρετικά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα την εξέλιξη ενός ούτως ή άλλως όμορφου παραμυθιού.
Η Adaline, εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς της, θα αποφεύγει να δεσμεύεται σε μόνιμες εργασίες και σχέσεις. Θα αλλάζει ονόματα και τόπους κατοικίας και θα αποφεύγει γενικά να φωτογραφίζεται. Η μόνη που ξέρει το μυστικό της είναι η κόρη της Flemming με την οποία δεν ζουν μαζί, καθώς με τα χρόνια έχει μεγαλώσει τόσο ώστε να την υποδύεται πλέον η εξαιρετική Ellen Burstyn.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2014 θα γνωρίσει το γοητευτικό γόνο εύπορης οικογένειας επιστημόνων, που από καιρό τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα για εκείνη. Το ερώτημα είναι αν τελικά η Adaline θα ενδώσει και θα τον ερωτευτεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και αυτή την ίδια την αθανασία της.
Την Adaline υποδύεται πολύ πειστικά η όμορφη Blake Lively, που έγινε γνωστή κυρίως από την τηλεοπτική σειρά "Gossip Girl", ενώ τον Ellis ο γοητευτικός Michiel Huisman, γνωστός από τη συμμετοχή του στο επίσης τηλεοπτικό "Game of Thrones". Καταλυτική είναι η παρουσία του σπουδαίου Harrison Ford στο ρόλο του πατέρα του Ellis, William.
Σκηνοθετικά και σεναριακά η ταινία είναι ανώτερη από τις άλλες δύο, ενώ και τα κοστούμια αναπαριστούν πολύ πειστικά τις διάφορες χρονικές περιόδους της ιδιαίτερης ζωής της Adaline.

Διάρκεια : 110’

Βαθμολογία : 8.5/10 


Letters to Juliet



 

















Η Sophie (Amanda Seyfried) ταξιδεύει με τον αρραβωνιαστικό της Victor (Gael García Bernal) από την Αμερική στην πανέμορφη Βερόνα. Αυτή, ανήσυχη δημοσιογράφος και συγγραφέας, αυτός, απαιτητικός σεφ και λάτρης της ιταλικής κουζίνας. Η συμβίωσή τους δείχνει τουλάχιστον προβληματική. Η Sophie θα βρει διέξοδο και ενδιαφέρον στην ομάδα των κοριτσιών που μαζεύουν και απαντούν στα γράμματα όλων όσων επισκέπτονται το αρχοντικό της Ιουλιέτας. Έτσι, κατά τύχη, θα βρει σε μια κρύπτη του τοίχου το γράμμα που είχε αφήσει πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια η Βρετανίδα Claire (Vanessa Redgrave) και θα την ενθαρρύνει να ταξιδέψει στη Βερόνα για να αναζητήσει τον πρώτο έρωτα της ζωής της. Η Claire πείθεται και με τη βοήθεια του νεαρού εγγονού της Charlie (Christopher Egan) αλλά και της όμορφης Sophie θα ξεκινήσουν την αναζήτηση του Lorenzo (Franco Nero).
Εξαιρετική είναι η φωτογραφία του Marco Pontecorvo που μας ταξιδεύει στην ηλιόλουστη Βερόνα με τα όμορφα μνημεία της αλλά και στα περίχωρά της με τα πεντακάθαρα χωριουδάκια και τις κεντημένες αγροτικές εκτάσεις της. Μια μαγεία…..
Εξαιρετικές οι ερμηνείες των γοητευτικών, παρά την ηλικία τους, Vanessa Redgrave και Franco Nero. Πανέμορφη η γνωστή, από το Mamma Mia! και όχι μόνο, Amanda Seyfried και γλυκύτατη η ερμηνεία της στο ρόλο της επίμονης Sophie.

Διάρκεια : 105’

Βαθμολογία : 7.5/10 


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


--------------------------------------------------------------

Τα τρέιλερ των ταινιών :