Me before you

Έχει το δικαίωμα ένας άνθρωπος  να επιλέξει έναν πρόωρο θάνατο όταν βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής του ή σε μια επώδυνη και μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του;
Ποιος είναι ηθικά υπεύθυνος για την πράξη αυτή; Ο ίδιος που επιθυμεί την ευθανασία ή ο γιατρός που θα τον βοηθήσει να θέσει τέρμα στη ζωή του;
Η ποιότητα της ζωής μπορεί να είναι κριτήριο για τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής;
Έχουν το δικαίωμα οι ασθενείς να αρνηθούν την θεραπευτική τους αγωγή με στόχο τον τερματισμό της ζωής τους;
Ποια είναι η ενδεδειγμένη στάση των οικείων του ασθενούς απέναντι σε όλα αυτά;

Η ταινία "Me before you" της Αγγλίδας σκηνοθέτιδας Thea Sharrock βασίζεται στο ομώνυμο best seller του 2012 της Jojo Moyes και διαπραγματεύεται απλά, χωρίς ιδιαίτερους μελοδραματισμούς τα θέματα της αγάπης, της ζωής και του θανάτου μέσω της ευθανασίας,  χωρίς βέβαια να απαντάει στα παραπάνω δύσκολα ερωτήματα.
Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει τη δική του άποψη σχετικά με την ευθανασία. Προσωπικά θεωρώ ότι η στάση μας απέναντι στο εξαιρετικά λεπτό αυτό θέμα διαμορφώνεται αλλά και μεταβάλλεται εντυπωσιακά ανάλογα με την ψυχική μας κατάσταση στις διάφορες φάσεις (εύκολες, δύσκολες, αβάστακτες κ.ο.κ.) της ζωής μας.

 
Η Louisa (Lou) Clark ζει, δουλεύει και βοηθάει οικονομικά την οικογένειά της σε μια ήσυχη επαρχιακή πόλη της Αγγλίας. Όταν απολύεται από το κατάστημα στο οποίο δούλευε τα τελευταία έξι χρόνια, θα δεχτεί να αναλάβει με 6μηνο συμβόλαιο τη φροντίδα ενός πλούσιου νεαρού τραπεζίτη του  Will Traynor, ο οποίος είναι παράλυτος από το λαιμό και κάτω.
Ο Will, ένας άντρας με έντονες δραστηριότητες, που χαιρόταν και ζούσε τη ζωή του "στα κόκκινα" μετά από ένα απρόοπτο ατύχημα καθηλώνεται σε αναπηρικό αμαξίδιο και μέσω φαρμακευτικής αγωγής καλείται να διαχειριστεί τη μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του, έχοντας παράλληλα δρομολογήσει και τις διαδικασίες για να τερματίσει τη ζωή του με έναν ανώδυνο θάνατο.
Μέσα στον γκρίζο έως μαύρο κόσμο του Will εισβάλλει η πολύχρωμη λόγω πλούσιων συναισθημάτων αλλά και εκκεντρικού ντυσίματος Lou. Ο Will αντιπροσωπεύει τα όσα θλιβερά και άδικα μπορεί να επιφυλάσσει η ζωή για τον καθέναν και η Lou ένα γεμάτο θετική ενέργεια πλάσμα, που προσφέρει απλόχερα την καλοσύνη στους γύρω της. Το απόλυτο κοντράστ. Από τη μια η απελπισία και από την άλλη η χαρά της ζωής. Οι δυο τους σύντομα θα αντιληφθούν ότι έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον και θα κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο.



Τη Louisa (Lou) Clark υποδύεται η Emilia Clarke, που είναι γνωστή εδώ και έξι χρόνια από τη συμμετοχή της ως Μητέρα των Δράκων Daenerys Targaryen στη μυθική πλέον τηλεοπτική σειρά "Game of Thrones".
Τον Will Traynor υποδύεται ο Sam Claflin, που είναι γνωστός από τον ρόλο του Finnick στις ταινίες "The Hunger Games"





Η καλή χημεία των δύο πρωταγωνιστών είναι ολοφάνερη και οι ερμηνείες τους απογειώνουν μια απλή όσο και όμορφη ταινία, που μπορεί να μην φτάνει το "The Fault in Our Stars" αλλά δεν είναι και πολύ μακριά από αυτό. 
Αξιοσημείωτη, για την επιτυχία της ταινίας, είναι η συνεισφορά των ηθοποιών Vanessa Kirby (ως η πρώην αρραβωνιαστικιά του Will, Alicia), Matthew Lewis (ως ο αρραβωνιαστικός της Lou, Patrick), Charles Dance και Janet McTeer (ως οι γονείς του Will, Stephen και Camilla), Brendan Coyle και Samantha Spiro (ως οι γονείς της Lou, Bernard και Josie), Jenna Coleman (ως η αδελφή της Lou, Katrina) και ο Stephen Peacocke (ως ο φροντιστής του Will, Nathan).
Εξαιρετική είναι και η μουσική της ταινίας του Craig Armstrong.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 110’
Βαθμολογία : 8.5/10


................................

Το τρέιλερ της ταινίας