Far from the Madding Crowd

Η ταινία αρχίζει με την ηρωίδα της Bathsheba Everdene, την οποία υποδύεται η Carey Mulligan (Drive, An Education, Never Let Me Go), να αυτοσυστήνεται : "Το όνομά μου πάντοτε ακουγόταν παράξενα. Δεν ήθελα να το ακούω δυνατά. Οι γονείς μου πέθαναν όταν ήμουν πολύ νέα, οπότε δεν υπάρχει κανείς να ρωτήσετε από πού προήλθε αυτό. Έχω μεγαλώσει συνηθισμένη να είμαι μόνη μου. Μερικοί λένε ότι είμαι πάρα πολύ εξοικειωμένη σ’ αυτό. Πάρα πολύ ανεξάρτητη."
Πόσο εύκολο και αποδεκτό από την κοινωνία ήταν όλο αυτό για μια γυναίκα στην αυστηρή Βικτωριανή Αγγλία του 19ου αιώνα;


 
















Στα αμέσως επόμενα πλάνα η Bathsheba Everdene δίνει με ακρίβεια το στίγμα της όταν απορρίπτει την πρόταση γάμου που της κάνει ο βοσκός Gabriel Oak.
Bathsheba Everdene : κ. Oak, δεν θέλω σύζυγο. Μισώ να είμαι η ιδιοκτησία κάποιου άνδρα. Δεν θα με πείραζε να είμαι μια νύφη σε ένα γάμο αν θα μπορούσα να μην έχω ένα σύζυγο. Είμαι πάρα πολύ ανεξάρτητη για εσάς. Αν ποτέ παντρευόμουν θα ήθελα κάποιος να με δαμάσει και ποτέ δεν θα ήσασταν σε θέση να το κάνετε εσείς….
Αργότερα, θα είναι σαφής και απέναντι στον ώριμο William Boldwood….
Bathsheba Everdene : Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να καθορίσει τα συναισθήματα της σε μια γλώσσα που έγινε κυρίως από τους άνδρες για να εκφράσουν τα δικά τους.



















Η Bathsheba Everdene κληρονομεί τη φάρμα του θείου της και πασχίζει πεισματικά να τη διευθύνει η ίδια. Στην αρχή άθελά της και στη συνέχεια από εγωισμό προκαλεί τρεις άντρες ώστε να θέλουν να την κατακτήσουν.
Πρώτος είναι ο γνωστός μας από το Suite Française, Matthias Schoenaerts, που υποδύεται λιτά τον σταθερό σαν βράχο αγρότη και βοσκό Gabriel Oak. Αυτός είναι και ο πρώτος χρονικά που της κάνει πρόταση γάμου στην αρχή της ταινίας. Δεύτερος είναι ο Michael Sheen, που υποδύεται με άνεση τον μοναχικό και διστακτικό γαιοκτήμονα William Boldwood. Τρίτος είναι ο Tom Sturridge, που υποδύεται τον γοητευτικό και άκρως επιθετικό λοχία Francis Troy.
Πρόκειται για τρεις διαφορετικού χαρακτήρα και οικονομικής επιφάνειας άντρες απέναντι σε μια γυναίκα με  ευμετάβλητο συναισθηματικά χαρακτήρα που θέλει να κινείται ανεξάρτητα σε μια κοινωνία που δεν είναι ακόμα έτοιμη για το είδος αυτό της γυναίκας.
Τελικά ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν έναν καλό γάμο; Είναι η αμοιβαία συντροφικότητα; Το κοινωνικό στάτους; Η σεξουαλική έλξη;
Όλες οι απαντήσεις επί της οθόνης. 




 















Η ταινία βασίζεται στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα "Far from the Madding Crowd", που γράφτηκε από τον Thomas Hardy το 1874. Το σενάριο έγραψε ο David Nicholls και η σκηνοθεσία είναι του Δανού Thomas Vinterberg (The Hunt). Η υπόθεση της ταινίας κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, καθώς από την αρχή έως το τέλος οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και κάποιες απρόσμενες. Η φωτογραφία είναι εκπληκτική με πολλά πλάνα από τη φύση να θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής. Διακριτική και ρομαντική όσο χρειάζεται είναι η μουσική της ταινίας του Craig Armstrong. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να ακούσετε ολόκληρο το soundtrack εδώ, εστιάζοντας στο 7ο τραγούδι.



 















Η Carrey Mulligan αποδεικνύει ότι είναι μια εξαιρετική ηθοποιός, καθώς ο δυναμισμός, η αθωότητα και ο ρομαντισμός γίνονται ένα στο πρόσωπό της. Προς όφελος της ταινίας είναι η πολύ καλή χημεία που έχει με τον Matthias Schoenaerts. Άνετοι στους ρόλους τους είναι ο Michael Sheen και ο Tom Sturridge.
Συνολικά, πρόκειται για μια πολύ καλή και σοβαρή ταινία εποχής.

Ο τίτλος του έργου "Μακριά από το αγριεμένο (τρελαμένο) πλήθος" ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεσή του, ως προς τη λέξη αγριεμένο (τρελαμένο). 

Η πρώτη μεταφορά του στον κινηματογράφο έγινε το 1967 από τον John Schlesinger με πρωταγωνιστές την Julie Christie, τον Alan Bates, τον Peter Finch και τον Terence Stamp.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 119’

Βαθμολογία : 8.5/10

----------------------

Το τρέιλερ της ταινίας