10 Cloverfield Lane


























Η ταινία του Dan Trachtenberg, που βασίζεται στο πρωτότυπο σενάριο των Josh Campbell και Matthew Stuecken, αρχίζει με ένα μάλλον αναμενόμενο αυτοκινητικό ατύχημα. Η Michelle, την οποία υποδύεται η Mary Elizabeth Winstead (Scott Pilgrim vs. the World, The Thing, Kill the Messenger) καυγαδίζει τηλεφωνικά με τον Ben, τον αρραβωνιαστικό της, μετά μπαίνει στο αυτοκίνητό της και συνεχίζει να συνομιλεί μαζί του από το κινητό της τηλέφωνο. Έτσι, μοιραία, φεύγει από την πορεία της, καταλήγει σε ένα χαντάκι και στη συνέχεια ξυπνάει εντελώς απρόσμενα αλυσοδεμένη σε ένα τσιμεντένιο δωμάτιο στο υπόγειο ενός σπιτιού στη διεύθυνση 10 Cloverfield Lane. 

















Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο Howard, τον οποίο υποδύεται ο John Goodman (The Big Lebowski, Argo, Inside Llewyn Davis) της ανακοινώνει ότι μετά το ατύχημα την έσωσε, την περιέθαλψε και την έδεσε για το δικό της καλό μέσα στο ασφαλές του υπόγειο καταφύγιο, καθώς έξω μετά από μια τεράστια καταστροφή αφανίσθηκε κάθε μορφή ζωής.
Λέει αλήθεια, είναι τρελός, και τι πραγματικά συνέβη εκεί έξω;
Μια πρώτη επιβεβαίωση για τους ισχυρισμούς του Howard θα έχει από τον Emmett (John Gallagher Jr.), ο οποίος βρίσκεται αυτοβούλως κλεισμένος στο ίδιο καταφύγιο και είναι το τρίτο πρόσωπο της υπόθεσης.
Πόσο εύκολο θα είναι για τη Michelle να ζήσει όλο το υπόλοιπο της ζωής της σε έναν τέτοιο χώρο;

















Πρόκειται για μια δραματική, τρόμου και μυστηρίου ταινία, μια κλειστοφοβική ψυχολογική περιπέτεια που σε όλη τη διάρκειά της παίζει με τον θεατή, για το τι πρέπει να πιστέψει και τι όχι. Ό,τι βλέπουμε και ό,τι ακούμε μπορεί να είναι αλήθεια αλλά και ψέμα, οπότε τίποτε δεν είναι δεδομένο. Η πλοκή κρατάει αμείωτο τον ρυθμό με έξυπνα ευρήματα να μας έχουν συνέχεια σε εγρήγορση. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο σχετικά με την υπόθεση της ταινίας, που έχει ισορροπημένη εξέλιξη χωρίς υπερβολές εκτός από το τέλος της, που είναι αρκετό ώστε να την κατατάξουμε στην κατηγορία των ταινιών επιστημονικής φαντασίας.



















Εξαιρετικές είναι οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών της υπέροχης Mary Elizabeth Winstead, του επιβλητικού και πληθωρικού John Goodman και του ήπιου John Gallagher Jr. σε τρεις πολύ διαφορετικούς ρόλους ψυχολογίας με την Mary Elizabeth Winstead, βέβαια, να κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς παγιδεύει εύκολα και σχεδόν μαγικά τον θεατή μέσα στα μεγάλα εκφραστικά μάτια της στα οποία αποτυπώνεται τέλεια η διάχυτη αβεβαιότητα.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 104’

Βαθμολογία : 8.5/10

Το τρέιλερ της ταινίας