Contratiempo

O Ισπανός επιχειρηματίας Adrián Doria έχει τα πάντα στη ζωή του. Είναι νέος, ωραίος, πλούσιος και εξαιρετικά επιτυχημένος στον χώρο του με ευρωπαϊκές διακρίσεις στα θέματα της καινοτομίας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. 
Ως εκ τούτου, πολύ σύντομα θα φτάσει και στη μεγαλύτερη τιμητική βράβευσή του, εφόσον ανακηρύσσεται "Eπιχειρηματίας της χρονιάς". Έχει μια όμορφη οικογένεια, αγαπάει πολύ τη γυναίκα του, τη Sonia, αλλά και τη μικρή του κορούλα. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρεί και μία εξωσυζυγική σχέση με την όμορφη Laura Vidal, που δεν δείχνει να απειλεί τη συνοχή της οικογένειάς του, καθώς είναι κι αυτή παντρεμένη χωρίς να έχει παιδιά.

Για τον Adrián δείχνουν όλα να είναι τέλεια. Ωστόσο, μια μεγάλη αναποδιά (Contratiempo) θα έλθει για να απειλήσει άμεσα όλο αυτό το τέλειο σκηνικό. Μετά από μια συνηθισμένη απόδρασή τους ο Adrián και η Laura στο ταξίδι της επιστροφής τους θα έχουν ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό τους και το αυτοκίνητο ενός νεαρού κατοίκου της περιοχής με το όνομα Daniel Garrido. Το απρόσμενο αυτό συμβάν θα καταλήξει να γίνει ο εφιάλτης τους. Ο πανικός θα τους οδηγήσει σε πολλές λανθασμένες επιλογές, που θα κοστίσουν τόσο στους ίδιους όσο και στους άλλους εμπλεκόμενους. 
Εντέλει, μετά από πολλές ανατροπές, που θα τις παρακολουθήσετε με κομμένη την ανάσα, ο Adrián θα συνέλθει από ένα χτύπημα στο κεφάλι του μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Στο δωμάτιο αυτό, που είναι πολύ καλά κλειδωμένο από μέσα και φυσικά από έξω, θα αντικρύσει με οδύνη λίγο πιο πέρα το νεκρό σώμα της Laura. 
Η Αστυνομία θα τον συλλάβει αμέσως ως τον μοναδικό ύποπτο, διότι στο δωμάτιο αυτό ήταν μόνος του με τη Laura. Ο Adrián, χωρίς να έχει το παραμικρό άλλοθι, θα δηλώσει αθώος και θα προσπαθήσει με εφόδια τη σπουδαία κοινωνική του θέση και τον αδρά αμειβόμενο μεγαλοδικηγόρο του Félix Leiva να απαλλαγεί από την κατηγορία που τον βαραίνει. Για την καλύτερη προετοιμασία της υπεράσπισής του ο Félix Leiva θα προτείνει στον Adrián να συνεργαστεί με την κορυφαία στο είδος αυτό δικηγόρο Virginia Goodman. 


Η Virginia Goodman, επικαλούμενη την από ώρα σε ώρα εμφάνιση ενός απρόσμενου μάρτυρα κατηγορίας του στην Εισαγγελία, θα επισκεφθεί τον Adrián στο σπίτι του τρεις ώρες νωρίτερα από το προκαθορισμένο τους ραντεβού. Στο τρίωρο αυτό και ενάντια στον χρόνο (Contra tiempo) θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να χαράξει μαζί του και με κάθε λεπτομέρεια την όλη στρατηγική της υπεράσπισής του.

Μπορεί να έγραψα πολλά έως τώρα, όμως έδωσα ελάχιστα στοιχεία από την υπόθεση αυτού του καλοστημένου δικαστικού θρίλερ. 
Η ταινία του Oriol Paulo (Los ojos de Julia, El cuerpo), που έγραψε και το σενάριό της, κινείται στο πεδίο που ξέρει πολύ καλά ο σπουδαίος αυτός Ισπανός σκηνοθέτης. Η υπόθεση εξελίσσεται πολύ γρήγορα, είναι κατανοητή σε κάθε της στιγμή, αλλά έχει μεγάλες ανατροπές, που δείχνουν ξεκάθαρα πόσο μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει την αλήθεια από την "αλήθεια". Εξάλλου, τονίζει με κάθε τρόπο τη διαφθορά, τη διαπλοκή αλλά και την ευνοϊκή μεταχείριση που έχουν οι επώνυμοι και οι δυνατοί από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη, σε αντιδιαστολή με τους απλούς ανθρώπους που πρέπει να παλέψουν σθεναρά μέχρι τη δικαίωσή τους. Ταυτόχρονα δείχνει τη μεγάλη σιγουριά αλλά και την αλαζονεία που επιδεικνύουν οι δυνατοί, εφόσον πιστεύουν ότι με τον κατάλληλο δικηγόρο και την εξαγορά μαρτύρων μπορούν να απαλλαγούν από οποιαδήποτε ενοχή τους.


Η Ana Wagener (Biutiful) στον ρόλο της Virginia Goodman είναι εκπληκτική και ασφαλώς κλέβει την παράσταση. Ο Mario Casas στον ρόλο του Adrián Doria έχει μια γενικά επίπεδη ερμηνεία που όμως είναι συνολικά αποδεκτή και αρκούντως πειστική. Η Bárbara Lennie (La piel que habito) ως  Laura Vidal είναι πολύ εκφραστική και δένει αρμονικά με τον πρωταγωνιστή της ταινίας. Εξαιρετικοί είναι José Coronado στον ρόλο του Tomás Garrido, τραγικού πατέρα του Daniel, και ο Francesc Orella ως ο σκληρός δικηγόρος Félix Leiva.
Η μουσική του Fernando Velázquez είναι υποβλητική και εναρμονίζεται με το ύφος της ταινίας.



Ως προς τον τίτλο της, απορρίπτω τον απλά ιντριγκαδόρικο Ελληνικό τίτλο "Αόρατος Επισκέπτης" και επιλέγω σαφώς τον Ισπανικό τίτλο "Contratiempo" και μάλιστα αυτόν με τις λέξεις χωρισμένες "Contra tiempo", που είναι και ο πιο εύστοχος για την ταινία. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 106’

Βαθμολογία : 8.5/10

.....................................................................................

Το τρέιλερ της ταινίας