Ένα παιδί μετράει τ' άστρα …στην Κομοτηνή

Μικρός απολογισμός

Σε δύο μέρες, 7 και 8 Μαρτίου 2018, πέντε παραστάσεις, περίπου 1.500 θεατές - κυρίως παιδιά και έφηβοι αλλά και εκπαιδευτικοί και γονείς - δεν είναι μικρό γεγονός για τα πολιτιστικά δεδομένα της Κομοτηνής. Αυτά είναι εν ολίγοις τα ποσοτικά αποτελέσματα μιας παράστασης, η οποία ομολογουμένως άφησε θετικές εντυπώσεις στο κοινό που την παρακολούθησε. Τα ποιοτικά αποτελέσματα, το κατά πόσο, δηλαδή, το θέμα της, τα ανθρωπιστικά μηνύματα και η αισθητική της επηρέασαν τις συνειδήσεις των θεατών δεν είναι εύκολο να αποτιμηθούν, γιατί οι πνευματικές διεργασίες είναι βαθύτερες και η αποτύπωσή τους στη συμπεριφορά μακροπρόθεσμη.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι ο Σκηνοθέτης και για πολλά χρόνια Διευθυντής Σπουδών στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας Γιάννης Ρήγας κέρδισε το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του. Βρήκε, δηλαδή, έναν γοητευτικό τρόπο να ξανασυστήσει στη νέα γενιά των ηλεκτρονικών γκάτζετ, που γράφει και διαβάζει μόνο σύντομα κείμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα κλασικό εφηβικό βιβλίο, το "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" του Μενέλαου Λουντέμη. Κρυφή του ελπίδα είναι να επιστρέψουν κάποια στιγμή τα παιδιά στο βιβλίο, γοητευμένα από τη δραματοποιημένη εκδοχή του.
Τη λαχτάρα για μόρφωση, τη βαθιά φιλία, τη συνεχή συμφιλίωση με τον "άλλο", τον "διαφορετικό", τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, την ενδοσχολική βία, την αξία της οικογένειας, το γλωσσικό μας ζήτημα αλλά και την ακεραιότητα του δασκάλου, που θυσιάζεται για να στηρίξει την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία στο σχολειό του, βρήκε τρόπο - χιουμοριστικό και συγκινητικό ταυτόχρονα - να τα "διδάξει" ο Γιάννης Ρήγας χωρίς ίχνος διδακτισμού ή λαϊκισμού.
Εξάλλου, οι έξι νέοι ηθοποιοί - Μαριλένη Κουζού, Βασίλης Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Πέτρος Παπαζήσης, Κατερίνα Πλεξίδα και Ευτυχία Σπυριδάκη -, που επέλεξε ο Γιάννης Ρήγας είχαν άστρο, που έλαμψε επί σκηνής, εφόσον υποδύθηκαν με ευαισθησία και υψηλή αισθητική πολλούς και συχνά αντιφατικούς μεταξύ τους ρόλους, χωρίς να καταφεύγουν σε ευκολίες και προχειρότητες.
Η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη - άλλοτε τρυφερή και άλλοτε δυναμική - συνδυάζονταν αρμονικά με την εξίσου δυναμική χορογραφία της Ιωάννας Δεμερτζίδου. Τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα εύστοχα ολοκλήρωναν τους χαρακτήρες. Η ακρίβεια φωτισμού και ήχου του Δημήτρη Κοκολινάκη ακολούθησαν τη συστηματική και φιλότιμη οργανωτική προσπάθεια της Ιωάννας - Μαρκέλλας Χαλκιά.
Ορθά έπραξαν, λοιπόν, τόσο η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.) ως μέγας χορηγός όσο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης "Οι Τρεις Ιεράρχες" ως μικρότερος χορηγός και πρόσφεραν τιμητικά την απογευματινή παράσταση της Τετάρτης 7 Μαρτίου 2018 ως αντίδωρο στους Εκπαιδευτικούς της Ροδόπης, οι οποίοι επιτελούν το σύνθετο έργο τους συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Εύγε!
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Σημείωση Ι

Πολλά ήταν τα θετικά σχόλια για την παράσταση. Άλλα εκφράστηκαν προφορικά και άλλα γραπτά :

"Ο Μέλιος της καρδιάς μας, Χρήστος Παπαδόπουλος, "κατάφερε να μετρήσει τ' άστρα...Να τα μετρήσει όλα...σιγά σιγά...ένα ένα...Όλα...Και τα βρήκε σωστά". Μπράβο στον Χρήστο μας και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης. Ένα λιθαράκι (ακρογωνιαίο) στη θεατρική παιδεία των μαθητών μας!"
Σοφία Σουβατζόγλου, Φιλόλογος

"Δεν έχω λόγια...από τις πιο μαγικές παραστάσεις που έχω δει!!!
6 καταπληκτικοί νέοι ηθοποιοί σε αμέτρητους ρόλους μιας παράστασης που ρέει υπέροχα και προδίδει την εξαιρετικά καλοκουρδισμένη σκηνοθεσία της!
Συγχαρητήρια σε όλους πραγματικά, αλλά λίγο παραπάνω στον Μέλιο μας που ήταν σίγουρα η αφορμή να δούμε αυτή την υπέροχη δουλειά και στην Κομοτηνή...Χρήστο Παπαδόπουλε, ευχαριστούμε αλήθεια, θα παρακολουθούμε με καμάρι και ενδιαφέρον όλα τα επόμενα βήματά σου!!"
Εύη Τσιρίδου

Σημείωση ΙΙ

Η ανακοίνωση για την απογευματινή παράσταση της Τετάρτης 7 Μαρτίου 2018 : 

"Με έναν πρωτότυπο και συγχρόνως τρυφερό τρόπο η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής θέλησε να εκφράσει ένα εκ βαθέων "Ευχαριστώ" στους Εκπαιδευτικούς της Ροδόπης.
Ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης "Οι Τρεις Ιεράρχες" έγινε μέγας χορηγός της Θεατρικής παράστασης "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" του Μενέλαου Λουντέμη της Τετάρτης 7 Μαρτίου 2018 ώρα 7.00 μ.μ. Η παράσταση έχει ως θέμα της τον ανθρωπιστικό ρόλο του Δασκάλου και την αξία της μόρφωσης.
Η Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. από κοινού με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης "Οι Τρεις Ιεράρχες", που λειτούργησε και ως μικρότερος χορηγός, 
αφιερώνουν τιμητικά
στους Εκπαιδευτικούς της Ροδόπης την παράσταση της Τετάρτης 7 Μαρτίου 2018 ώρα 7.00 μ.μ., που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κύτταρο - Θέατρο REX ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.
Η είσοδος είναι ελεύθερη τόσο για τους Εκπαιδευτικούς όσο και για τους Δημότες της Ροδόπης."
Δώρα Κάσσα - Παπαδοπούλου, Φιλόλογος



Φωτογραφίες (Αλέξανδρος Παπαδόπουλος)