Begin Again


















Η υπόθεση της ταινίας είναι πολύ απλή. Η Gretta, την οποία υποδύεται η Keira Knightley (Pirates of the Caribbean, Pride & Prejudice, Atonement, Anna Karenina, The Imitation Game), έρχεται στη Νέα Υόρκη μαζί με τον έρωτα της ζωής της τον Dave, τον οποίο υποδύεται ο leader των Maroon 5 Adam Levine, καθώς αυτός, ως φτασμένος τραγουδιστής, έχει υπογράψει ένα νέο αξιόλογο συμβόλαιο. Οι δυο τους είναι το τέλειο ζευγάρι, που ασχολείται με τη μουσική, με εκείνη να τραγουδάει και να γράφει και εκείνον να ερμηνεύει συνήθως τα τραγούδια της.
Από τις πρώτες μέρες της διαμονής τους στη Νέα Υόρκη η σχέση τους θα δοκιμαστεί και ο χωρισμός τους θα έλθει μάλλον αναπόφευκτα. Η Gretta προσφεύγει στη φιλική στήριξη του Steve, τον οποίο υποδύεται ο James Corden (Into the Woods), που είναι επίσης τραγουδοποιός και την ενθαρρύνει να τραγουδήσει σε μπαρ της Νέας Υόρκης στο οποίο εργάζεται.

















Ο Dan, τον οποίο υποδύεται Mark Ruffalo (EternalSunshine of the Spotless Mind, Just Like Heaven, Foxcatcher), είναι ένας μουσικός παραγωγός σε ελεύθερη πτώση, με ένα αποτυχημένο γάμο πίσω του και με μια κόρη την Violet, την οποία υποδύεται η ανερχόμενη Hailee Steinfeld (True Grit, Enders Game, 3 Days to Kill), στην πολύ δύσκολη περίοδο της εφηβείας της.

Σε μια από τις νυχτερινές εξόδους του, και εθισμένος πλέον από το ποτό, βρίσκεται στο ίδιο μπαρ που είναι και η Gretta και την ακούει να τραγουδάει. Ενθουσιασμένος από την παρουσία της προσπαθεί να την πείσει να συνεργαστεί μαζί του θεωρώντας ότι είναι μοναδική ευκαιρία για τον ίδιο να αναβαθμισθεί και να συνεχίσει με αξιώσεις στο δύσκολο χώρο της μουσικής βιομηχανίας και για εκείνη να βρει τη θέση που της αξίζει στο χώρο αυτό. Η κλασσική περίπτωση δύο ανθρώπων που θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα σε όλα τα επίπεδα και να ξαναβρούν τις ζωές τους. Και για να το πετύχουν, η Gretta καταθέτει, μαζί και με τους υπόλοιπους της παρέας, το αναμφισβήτητο μουσικό της ταλέντο ακολουθώντας όμως πιστά το ευρηματικό πλάνο του πολύπειρου Dan

















Φυσικά η ταινία είναι πλούσια σε όμορφα μουσικά ακούσματα (άλλα κλασσικά και άλλα original). Ούτε λίγο ούτε πολύ ακούγονται 32 τραγούδια  με την Keira Knightley να ερμηνεύει, απρόσμενα αισθαντικά, τα 5 από αυτά. Ένα από τα τραγούδια της ταινίας το "Lost Stars" των Gregg Alexander και Danielle Brisebois προτάθηκε στα Oscar 2015. Προσωπικά, προτιμώ την ερμηνεία της Keira Knightley αντί αυτής του Adam Levine στο τραγούδι αυτό και ας με συγχωρήσει ο εξαιρετικός καλλιτέχνης και τραγουδιστής. 

















Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ιρλανδός John Carney, που το 2006 είχε γίνει γνωστός σκηνοθετώντας ένα πιο χαμηλών τόνων μουσικό φιλμ, το εξαιρετικά τρυφερό Once. Χωρίς να αλλάξει το στυλ του, στο Begin Again προχώρησε αρκετά παρακάτω καθώς χρησιμοποίησε αναγνωρισμένους πρωταγωνιστές, πιο ανεπτυγμένο σενάριο και σαφώς πιο γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης της υπόθεσης.
Ο Mark Ruffalo είναι πολύ πειστικός στο ρόλο του ξεπεσμένου μουσικού παραγωγού και η Keira Knightley εξαιρετική τόσο για την υποκριτική της όσο και για την επίδοσή της στα τραγούδια που ερμηνεύει. Και όλα αυτά σε ένα ρόλο εντελώς διαφορετικό από αυτούς των ταινιών εποχής που συνήθως επιλέγει. Ελπιδοφόρα είναι και η εμφάνιση της Hailee Steinfeld στο συμβατό, με την όλη παρουσία της, ρόλο της έφηβης. 

















Η ταινία προτείνεται ανεπιφύλακτα γιατί ενώ έχει μια αρκετά προβλέψιμη εξέλιξη δεν παύει ούτε στιγμή να είναι εξαιρετικά όμορφη, πρωτότυπη και αισιόδοξη.

υ.γ. Και ένα τελευταίο, λίγο εκτός του θέματος της ταινίας Begin Again, που θα ήθελα όμως να διευκρινίσω ώστε να μη χρειαστεί να επανέλθω στο μέλλον.
Στο ερώτημα : - Πως από την πληθωρική Sophia Loren κατέληξες εδώ και δεκαπέντε χρόνια στη λεπτή Keira Knightley;
Η απάντηση είναι απλή : - Ασφαλώς και δεν είμαι η εξαίρεση στις προτιμήσεις που έχουν όλοι οι άνδρες για τις γυναικείες καμπύλες αλλά η έκφραση και τα μάτια της Keira Knightley κυρίως στο Pride & Prejudice πέτυχαν ώστε να ξεπεράσω τα ίδια στοιχεία της Sophia Loren, που με είχαν κυριολεκτικά σημαδέψει, στο El Cid (αλλά και αυτά της ανεπανάληπτης Olivia Hussey ως Juliet στο αξέχαστο Romeo and Juliet του Franco Zeffirelli)














Κατά τα άλλα πρόκειται για δύο τεράστιες γυναίκες ηθοποιούς και αν η καριέρα της Sophia Loren έχει ολοκληρωθεί, αυτή της Keira Knightley είναι μάλλον στην αρχή παρά τα όσα απίστευτα, συγκριτικά με τη σημερινή ηλικία της (στα 30) έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Και όλα αυτά για την Keira Knightley μπορείτε να τα διαπιστώσετε στο αφιέρωμα : Keira Knightley Tribute - All of her movies

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Διάρκεια : 104'

Βαθμολογία : 8.5/10

Το τραγούδι Lost Stars με την ερμηνεία της Keira Knightley (μέσα από αυτό εκτυλίσσεται ως τρέιλερ και η υπόθεση της ταινίας) :