Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ

Η Θεατρική Ομάδα "α΄ όπως β΄" παρουσιάζει μια διασκευή για το Θέατρο της ομώνυμης νουβέλας του Άρτουρ Σνίτσλερ "Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ"
Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ "Ανοιχτή Σκηνή - Θεατρικές Φωνές της πόλης" 2017 του Δήμου Θεσσαλονίκης
Στο Θέατρο Άνετον - Θεσσαλονίκη
10 & 11 Μαρτίου 2017
Ώρα Έναρξης: 21.00


Συντελεστές

Μετάφραση, Διασκευή & Σκηνοθεσία : Γιώργος Τσόπας

Σκηνογραφία & Ενδυματολογία : Ειρήνη Ατματζίδου

Φωτισμοί : Πάνος Δεληνικόπουλος

Επιμέλεια Κίνησης : Δροσιά Τριαντάκη

Γραφιστική Επιμέλεια : Ειρήνη Ατματζίδου

Μουσική Επιμέλεια : Τάσος Πελτέκης

Trailer : Αλέξης Τσιάμογλου

Φωτογραφίες : Μάριος Βεργούλης, Θάνος Κωστίκος, Γιώργος Μαυρίδης, Βαγγέλης Μακρυγιάννης

Ερμηνεία

Ο Γκουστλ … : Γιώργος Βεργούλης

… και ο Εαυτός του : Χρήστος Παπαδόπουλος


Για την παράσταση 

Τον Ιούνιο του 1901 το Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας αποφάσισε την απόταξη του συγγραφέα Άρτουρ Σνίτσλερ από τον Αυστροουγγρικό στρατό. Αιτία γι’ αυτό η δημοσίευση της αμφιλεγόμενης νουβέλας "Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ", έργο που κατηγορήθηκε ότι "έβλαψε και υποβίβασε την τιμή και το κύρος του στρατεύματος". 
Στην παράσταση αυτή επιχειρείται μία σκηνική παρουσίαση του έργου, όπου ο θεατής καλείται να ακολουθήσει τις σκέψεις του εν λόγω ανθυπολοχαγού, όσο αυτός περιδιαβαίνει τους δρόμους της Βιέννης, στη διάρκεια μίας μόνο νύχτας. Μιας νύχτας που ίσως και να είναι η τελευταία του.


Για τη Θεατρική Ομάδα 

Η Θεατρική Ομάδα "α΄ όπως β΄" δημιουργήθηκε το 2016 από τους Γιώργο Τσόπα, Γιώργο Βεργούλη, Χρήστο Παπαδόπουλο και Ειρήνη Ατματζίδου. Τα μέλη αυτής, που οι περισσότεροι έχουν ξανασυνεργαστεί μεταξύ τους στο παρελθόν, ενώθηκαν με σκοπό τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων με τρόπο ανεξάρτητο και αυτοοργανωμένο. 
Η παράσταση "Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ" αποτελεί και την πρώτη καλλιτεχνική πρόταση της Ομάδας.


Φωτογραφίες : Μάριος Βεργούλης, Θάνος Κωστίκος, Γιώργος Μαυρίδης, Βαγγέλης Μακρυγιάννης


































Trailer : Αλέξης Τσιάμογλου










Άρτουρ Σνίτσλερ 

Ο Άρτουρ Σνίτσλερ (1862-1931), γεννήθηκε και πέθανε στη Βιέννη. Γιος διάσημου Εβραίου γιατρού, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και άσκησε το λειτούργημά του με μισή καρδιά έως το 1893, έτος θανάτου του πατέρα του, οπότε αισθάνθηκε ελεύθερος να αφοσιωθεί στη Λογοτεχνία.
Είχε αρχίσει να γράφει από αρκετά νωρίς και στα εικοσιπέντε του δημοσίευσε για πρώτη φορά ποιήματα στο "An der schonen blauen Donau", το λογοτεχνικό ένθετο του περιοδικού "Neue Freie Presse". 
Έγινε γνωστός με τον "Ανατόλ" (1893), μια σειρά από επτά μονόπρακτα. Ακολούθησαν οι "Έρωτες" (1895) καθώς και το περίφημο "Γαϊτανάκι του έρωτα" (1900), το οποίο μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο. 
Το 1901 τον διέγραψαν από τον κατάλογο των εφέδρων αξιωματικών εξαιτίας της νουβέλας του "Leutnant Gustl" ("Ο ανθυπολοχαγός Γκουστλ") που θεωρήθηκε ότι έθιγε την τιμή του στρατού.
Παντρεύτηκε το 1903 και χώρισε το 1921. Το 1928 αυτοκτόνησε η κόρη του. Ο Σνίτσλερ δεν συνήλθε ποτέ από το σοκ. Από τότε ως τον θάνατό του από εγκεφαλική αιμορραγία απέφυγε κάθε κοινωνική δραστηριότητα και πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του μόνος και δυστυχής στα περίχωρα της Βιέννης.
Ο Σνίτσλερ έγραψε πολλά θεατρικά έργα, που παίζονταν συνήθως με επιτυχία στις σκηνές της Βιέννης και του Βερολίνου. Ασχολήθηκε όμως και με την πεζογραφία, γράφοντας διηγήματα και νουβέλες, που θεωρούνται ακόμα καλύτερες από το δραματικό του έργο : "Ο ανθυπολοχαγός Γκουστλ" (1900), "Ο νόστος του Καζανόβα" (1918), "Η δεσποινίς Έλζε" (1924), "Ονειρεμένη ιστορία" (1926), καθώς και δύο μυθιστορήματα, "Ο δρόμος προς την ελευθερία" (1908), και "Τερέζα" (1928). 
Ο Σνίτσλερ ανήκε στους επιφανέστερους συγγραφείς της Βιέννης των αρχών του 20ού αιώνα και του Μεσοπολέμου και υπήρξε δραστήριο μέλος της πρωτοπορίας της που είναι γνωστή με το όνομα Jung Vienna. Ήταν ο πρώτος στον γερμανόφωνο κόσμο που χρησιμοποίησε στην αφήγηση την τεχνική του λεγόμενου εσωτερικού μονολόγου, η πατρότητα του οποίου αποδίδεται στον Τζόις. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο ιδιοφυής Βιεννέζος προηγήθηκε και του Τζόις και του Φόκνερ.
Πραγματευόμενος τις θεμελιώδεις αλήθειες της ζωής, ο Σνίτσλερ εξέφρασε με χαρακτηριστικό τρόπο το πνεύμα της εποχής του, της Βιέννης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Κατέκτησε μεγάλη αναγνώριση, και μεταξύ των θαυμαστών του συγκαταλεγόταν ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σημασία του υποσυνείδητου στον Σνίτσλερ, αναγνώρισε ότι τα όσα είχε φέρει ο ίδιος στο φως με κοπιώδη αναλυτική εργασία, ο συγγραφέας τα είχε ανακαλύψει αυτοενδοσκοπούμενος. Οι αντίπαλοί του ωστόσο κατέκριναν τον Σνίτσλερ με δριμύτητα, ακόμη και ως πορνογράφο. Όταν κάποτε του παρατήρησαν ότι ασχολείται διαρκώς με τα ίδια θέματα, ο Σνίτσλερ απάντησε: "Γράφω για τον έρωτα και τον θάνατο. Υπάρχουν μήπως άλλα θέματα;"


Θέατρο Άνετον


Ανακατασκευάστηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως Δημοτικό Θέατρο φιλοξενώντας κάθε χρόνο επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους καθώς και μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων απ' όλη την Ελλάδα π.χ. Πολιτιστικών συλλόγων, φορέων, υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.
Το θέατρο βρίσκεται επί της οδού Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως (τηλέφωνο 2310869869), είναι χωρητικότητας 313 θέσεων (248 θέσεις πλατεία, 4 θέσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες και 65 θέσεις εξώστη) και είναι πλήρως εξοπλισμένο.
Πρόσβαση : Λεωφορεία 3, 5, 6, 7, 8, 33, 39