Π.Κ.Ρ. - 40 Χρόνια (1977-2017)

Η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης από την ίδρυσή της, τον Φεβρουάριο του 1977, ως Σύλλογος Νέων Επιστημόνων είχε θέσει ως κύριο στόχο της την οικονομική, κοινωνική και πνευματική ανύψωση του Νομού μας μέσα από την αξιοποίηση των πνευματικών δυνάμεών του και είχε εξαρχής οργανώσει τη δράση της σε Ομάδες Εργασίας. Τότε, στα χρόνια της μεταπολίτευσης, σκοπός των Ομάδων Εργασίας ήταν ο εντοπισμός των προβλημάτων, που αντιμετώπιζε ο Νομός Ροδόπης, η μελέτη, η έρευνά τους και η κατάθεση προτάσεων - λύσεων μέσω της Διοίκησης στα Κέντρα των αποφάσεων. 
Σήμερα, οι Ομάδες της Πολιτιστικής Κίνησης, χωρίς να έχουν απεμπολήσει την κοινωνική τους ευαισθησία και τη συλλογική τους δράση, έχουν εστιάσει περισσότερο στην ποιοτική ψυχαγωγία των μελών και των φίλων του Συλλόγου ως αντίσταση στο γκρίζο της εποχής μας.

Η Θεατρική Ομάδα, η πιο έμπειρη του Συλλόγου, με 17 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, επιλέγει παραστάσεις μόνο από το ποιοτικό ρεπερτόριο.

Οι Ομάδες Παραδοσιακού Χορού λειτουργούν εδώ και 11 χρόνια με τεχνικά υπεύθυνο τον Γιώργο Μαυρίδη, Καθηγητή Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στη διδασκαλία αριστούχους φοιτητές του Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα στον Παραδοσιακό Χορό.

Το Δημιουργικό Εργαστήριο, με την καθοδήγηση της Εύης Τσιρίδου, εδώ και τρία χρόνια συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των γυναικών που διαθέτουν υψηλή αισθητική και επιδεξιότητα στην Πλεκτική, στο Ντεκουπάζ και στα Διακοσμητικά Κεριά.

Η Κινηματογραφική Λέσχη ξεκίνησε με την επιμονή της Σμαράγδας Λεοντή από το 2015, προβάλλοντας ταινίες από Πανελλήνια φεστιβάλ κινηματογράφου, ταινίες από Μορφωτικά Ινστιτούτα Ξένων Χωρών και ταινίες που διακινεί η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, στην οποία ανήκει και η δική μας Λέσχη.

Η Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ξεκίνησε το 2015 πειραματικά, αλλά συστηματικά λειτουργεί από φέτος χάρη στη γνώση, στο μεράκι, στη γενναιοδωρία και στην υπομονή της Ισμήνης Πετροπούλου και αρκετών μαμάδων.

Οι 4 Rock Μπάντες (RIVO, DIES, BIG BAD WOLVES, Γ. Ηλιάδης & Σ. Σκοπιανός), που παίζουν τις μουσικές τους στο Στούντιο της Πολιτιστικής, επιβεβαιώνουν τη δυναμική παρουσία των νέων ανθρώπων στον Σύλλογο, ενώ οι συναυλίες τους ξεσηκώνουν το νεανικό κοινό.


Όλες αυτές οι δράσεις μαζί με πλήθος εκδηλώσεων, όπως : 
  • Θεατρικές και Μουσικές παραστάσεις με προσφορά σε Συλλόγους της πόλης που βοηθούν ευπαθείς ομάδες,
  • Αφιερώματα σε Λογοτέχνες - Βιβλιοπαρουσιάσεις,
  • Συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες,
  • Συνεργασίες για εκδηλώσεις με ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ., ΚΕ.ΜΕ.Α. ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΟΜΑΔΑ ΠΕΛΙΤΙ, ΕΥΜΟΛΠΟ και άλλους Συλλόγους της πόλης,
  • Αποστολή δεμάτων σε ευπαθείς ομάδες, σεισμόπληκτους, πρόσφυγες κ.ά.
φιλοξενούνται στην οδό Φιλίππου 31, Τ.Κ.69132, Κομοτηνή (δίπλα στο 3ο Λύκειο, τηλέφωνο 2531071171), στον πρώην χώρο της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής.
 
Ο χώρος αυτός, ερειπωμένος και εγκαταλελειμμένος, παραχωρήθηκε με διορατικότητα από το Δήμο Κομοτηνής στην Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης τον Οκτώβριο του 1995, για να μετατραπεί μέχρι το Νοέμβριο του 1996 - χάρη στη συνεργατικότητα και το μεράκι των μελών του Συλλόγου - σε μια όαση πολιτισμού, δημιουργίας και αναψυχής.
Με τις άοκνες προσπάθειες του τωρινού Προέδρου της Π.Κ.Ρ., Αφεντούλη Οικονομίδη, ο Σύλλογος υπέβαλε πρόταση στις 12-11-2012 με τίτλο «Εξοπλισμός της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης με νέα συστήματα ήχου και φωτισμού, ψύξης - θέρμανσης, με καθίσματα και τραπέζια συνεδριακά και εξοπλισμός κουζίνας» στην αρ. 70/2011 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που δημοσιοποίησε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Στη συνέχεια συνυπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Ροδόπης - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. για την υλοποίηση της πρότασης.
Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε μόνο ως προς τον εξοπλισμό της Π.Κ.Ρ με νέα συστήματα ήχου και φωτισμού, λόγω περικοπών που επέβαλε η Περιφέρεια Α.Μ.Θ.
Ευελπιστούμε ότι ο νέος Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος  και ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης  θα επανεκτιμήσουν την πολιτιστική και ανθρωπιστική προσφορά του Συλλόγου, που βασίζεται εξ ολοκλήρου στον εθελοντισμό, και θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Έτσι, για τα 40 Χρόνια του Συλλόγου, θα αναβαθμιστούν οι υποδομές της Πολιτιστικής Κίνησης και θα πολλαπλασιαστεί η κοινωνική και πολιτιστική της δράση. 
 

- Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το 21’ HD βίντεο - αφιέρωμα για τα 40 Χρόνια της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης.
Αν σας αρέσει, η προτροπή του Δ.Σ. είναι να δημιουργήσετε και σεις τα δικά σας αφιερώματα για την Πολιτιστική Κίνηση από το υλικό που τυχόν έχετε στη διάθεσή σας. Όλα αυτά θα αποτελέσουν το ηλεκτρονικό αρχείο του Συλλόγου, που θα είναι χρήσιμο τόσο για να μας γνωρίσουν καλύτερα οι τωρινοί μας φίλοι όσο και οι επόμενες γενιές.
Η Κινηματογραφική μας Λέσχη προτίθεται να παρουσιάσει σε ειδικό αφιέρωμα όλα τα βίντεο. 


Δώρα Κάσσα - Παπαδοπούλου
Γ.Γ. Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης