Π.Κ.Ρ. - Τα 82 εντάλματα

Ο βραβευμένος Θίασος Σκιών του Δομτζίδη Απόστολου από την Ξάνθη "Τα παραμύθια του Καραγκιόζη" παρουσίασε την παράσταση "Τα 82 εντάλματα" στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, Κομοτηνή, δίπλα στο 3ο Λύκειο) την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στις 7 μ.μ.
Τα 82 εντάλματα του Καραγκιόζη είναι μια από τις κλασικές παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου σκιών. Σ' αυτήν φαίνεται έντονα η τυραννία της εξουσίας η οποία καταδυναστεύει το φτωχό και αδύναμο λαό. Ο Καραγκιόζης χρωστάει 82 εντάλματα τα οποία και δεν μπορεί να πληρώσει. Το σεράι θέλει να του πάρει την παράγκα και να τον κλείσει στη φυλακή. Πώς θα τη γλιτώσει; Ο δαιμόνιος Καραγκιόζης αποφασίζει
"να πεθάνει για να μπορέσει να ζήσει"....
Ο Θίασος Σκιών "Τα παραμύθια του Καραγκιόζη" παρουσίασε μια φρέσκια εκδοχή της κλασικής αυτής παράστασης σε κείμενο του Δομτζίδη Απόστολου.
Η παράσταση ενθουσίασε τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους του Καραγκιόζη, που γέμισαν το χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης. Άλλωστε, η ιστορία διαπραγματεύτηκε πολύ έξυπνα όλα τα παράλογα της δικής μας σκληρής καθημερινότητας.

Φωτογραφίες από την παράσταση :




















Θίασος Σκιών 
"Τα παραμύθια του Καραγκιόζη"
 

Σημείωση : Όλα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από την εξαιρετική ιστοσελίδα των δημιουργών του Θιάσου Σκιών, στην οποία και μπορείτε να ανατρέξετε προκειμένου να αντλήσετε περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία τόσο εδώ :

www.talesofkaragiozis.gr/ 

όσο και εδώ :

facebook : paramythiakaragiozi
 

Με την υποστήριξη της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού :
poetry-folktale-academy.gr/

Ο Δομτζίδης Απόστολος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Είναι εκπαιδευτικός και καραγκιοζοπαίκτης και μένει μόνιμα στην Ξάνθη.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κουκλοθεάτρου και συμμετείχε στη θεατρική ομάδα της ΦΕΞ. Σημαντικός σταθμός στην πορεία του στάθηκε η γνωριμία με τον Δημήτρη Αβούρη, του οποίου έχει παρακολουθήσει σεμινάρια συγγραφής και αφήγησης παραμυθιού. Γράφει και αφηγείται λαϊκά παραμύθια και είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «ΠαραμυθοΘράκες». Είναι μόνιμος συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του πανεπιστημίου της Γρανάδας για το αρχείο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού.
Η πρώτη του επαφή με τον Καραγκιόζη ήταν από τις εκπομπές στην κρατική τηλεόραση των παραστάσεων του Ευγένιου Σπαθάρη. Το 2009 ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με το θέατρο σκιών μέσω σχετικών πολιτιστικών προγραμμάτων στο σχολείο όπου εργάζεται. Αρωγός στα πρώτα βήματά του ήταν ο φίλος του ηθοποιός και καραγκιοζοπαίκτης Συρμακέζης Χρήστος.
Παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου σκιών από τη σκιοπαίκτρια Αρβανίτη Άννα, μαθήτρια του Μιχάλη Χατζάκη, του οποίου και τη σχολή ακολουθεί. Από το 2013 δίνει παραστάσεις Καραγκιόζη με το θίασο σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και τον Απρίλιο του 2014 βραβεύθηκε με το Βραβείο Δεξιοτεχνίας Κίνησης στους 5ους ελληνικούς αγώνες θεάτρου σκιών που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα.
Έχει γράψει το πρωτότυπο σενάριο για θέατρο σκιών "Οι τρεις καλές συμβουλές" το οποίο αποτελεί διασκευή του γνωστού λαϊκού παραμυθιού, το οποίο και πρωτοπαρουσίασε το Νοέμβριο του 2014 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη.


















Η Ειρήνη Κατσιλίδου είναι Κοινωνική Λειτουργός, και έχει εργαστεί με πληθυσμιακές ομάδες που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό.
Σε μια ομάδα κουκλοθεάτρου που συμμετείχε, άκουσε τον Απόστολο να μιλάει για τον Καραγκιόζη… Μετά από πολύ καιρό, ο Απόστολος και η Νατάσα της πρότειναν να κάνουν το δικό τους θίασο με «τα παραμύθια του Καραγκιόζη».
Μπήκαν πίσω από τον μπερντέ, άναψαν τα φώτα και τότε άρχισαν όλα!


















Η Μιχαηλίδου Νατάσα είναι αρχαιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία και εμπειρία στη σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με πολιτιστικά θέματα. Ασχολείται με τη συγγραφή και αφήγηση παραμυθιών εμπνευσμένων από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης.
Όταν ήταν μικρή έβλεπε Καραγκιόζη στην τηλεόραση με τη γιαγιά της.



 
















Το τρέιλερ της παράστασης (από τους δημιουργούς του Θιάσου Σκιών) :




Αλέξανδρος Παπαδόπουλος