Ενημερωτικό Σημείωμα Ι



















Με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ιστολογίου θα ήθελα:
α. να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους το έχουν επισκεφτεί μία ή και περισσότερες φορές κατά το διάστημα αυτό, και
β. να τοποθετηθώ, στη συνέχεια, σε κάποιες από τις αναμενόμενες αλλά και μη αναμενόμενες απορίες σας.


- Γιατί δεν υπάρχουν καθημερινές αναρτήσεις;

α. Το TimeLine κινείται με συνέπεια στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων του Εισαγωγικού σημειώματος……
β. Στην προσπάθεια αυτή είμαι σχεδόν μόνος. Λέω σχεδόν, γιατί δεν θέλω να αδικήσω αγαπημένα πρόσωπα που βοηθούν διακριτικά από την αρχή στο όλο εγχείρημα. Αν, όπως ελπίζω, γίνουν στο μέλλον περισσότερο ενεργά π.χ. με δικές τους νέες προσωπικές αναρτήσεις, τότε θα στηρίξουν ακόμη περισσότερο το TimeLine.    
γ. Έχω συνειδητά επιλέξει το δύσκολο δρόμο. Έτσι, αποφεύγω να αντιγράφω θέματα από άλλα ιστολόγια. Θεωρώ ότι η αντιγραφή είναι μία πράξη τουλάχιστον αντιδεοντολογική ακόμη και αν στο τέλος της ανάρτησης αναφέρεται ευκρινώς το όνομα του συντάκτη και η πηγή της προέλευσής της. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν από αυτό το επάγγελμα και αξίζουν το σεβασμό μας. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσα να δεχτώ τη διαδικασία της αντιγραφής θα ήταν αν υπήρχε προηγουμένως συνεννόηση για αμοιβαία αποδεκτή συνεργασία.
δ. Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, κάποιες αναρτήσεις, προϋποθέτουν προετοιμασία  πολλών ημερών, λόγω της επεξεργασίας των βίντεο και των φωτογραφιών. Ο εφικτός στόχος, πάντως, είναι να υπάρχει τουλάχιστον μία ανάρτηση την εβδομάδα.

- Ποια είναι η ελληνική μετάφραση  της αγγλικής φράσης και γιατί είναι τόσο σημαντική ώστε να υπάρχει σε μόνιμη βάση στο Εισαγωγικό σημείωμα;

Η απάντηση βρίσκεται πλέον εδώ.

- Γιατί επέλεξες ως καλύτερα μόνο αυτά τα τρία γυναικεία πρόσωπα από τον ξένο κινηματογράφο (Sophia Loren, Olivia Hussey, Keira Knightley) όταν μπορούμε να σου απαριθμήσουμε πρόχειρα τουλάχιστον άλλα τριάντα ακόμη πρόσωπα χωρίς αυτά της δικής σου επιλογής;

 
Η λίστα με τα τριάντα αυτά γυναικεία πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στην παρακάτω φωτογραφική σύνθεση σε τυχαία σειρά, ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή : 




 















Penelope Cruz, Scarlett Johansson, Kristen Stewart, Liv Tyler, Reese Witherspoon, Natalie Portman, Kate Beckinsale, Amanda Seyfried, Eva Green, Halle Berry, Julia Roberts, Jennifer Aniston, Nicole Kidman, Rachel Weisz, Kate Winslet, Noomi Rapace, Gwyneth Paltrow, Winona Ryder, Ziyi Zhang, Naomi Watts, Marion Cotillard, Jessica Alba, Charlize Theron, Adele Exarchopoulos, Lea Seydoux, Olga Kurylenko, Angelina Jolie, Rachel McAdams, Jennifer Lawrence, Felicity Jones.
 

Στην αρχή κάμφθηκα και αυτό ήταν κάτι το ανθρώπινο.... Μετά άρχισα να σκέφτομαι..... Με μεγάλη δυσκολία περιόρισα τον αριθμό αυτών των προσώπων σε δεκαπέντε, όπως φαίνονται αυτά, πάντα σε τυχαία σειρά, στην παρακάτω φωτογραφική σύνθεση :


















Στη συνέχεια έβαλα και την παρακάτω φωτογραφία με τα τρία αγαπημένα πρόσωπα :



 















Κάπως έτσι, έκανα τις συγκρίσεις μου και φυσικά χαμογέλασα όταν κατάλαβα ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω τις αρχικές μου επιλογές. Άλλωστε, πίστευα ότι το θέμα αυτό είχε κλείσει μετά από τις αναρτήσεις μου για τις ταινίες El Cid και Begin Again. Αλλά επειδή εσείς το επαναφέρατε δεν έχω πρόβλημα να τοποθετηθώ και πάλι. 
Η επιλογή κάποιων γυναικείων προσώπων του κινηματογράφου είναι μία πράξη ούτως ή άλλως υποκειμενική. Επίσης, έχει να κάνει με τα εξωτερικά ερεθίσματα και επιρροές που έχει ο καθένας μας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της ζωής του. Προσωπικά, μετά από το El Cid, οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο γυναίκας ηθοποιού εκτός από αυτό της Sophia Loren δεν μου έλεγε απολύτως τίποτε. Η πρώτη ηθοποιός που, δέκα περίπου χρόνια αργότερα, έβαλε σε αμφιβολία αυτή μου την προτίμηση ήταν η Olivia Hussey στο Romeo and Juliet του Franco Jeffirelli. Και αρκετά χρόνια αργότερα ήλθε η Keira Knightley ώστε να πάρει δικαιωματικά την πρώτη θέση. Οι μόνες που μπορούν να την απειλήσουν μελλοντικά είναι η πανέμορφη Kristen Stewart μετά από το Still Alice αλλά και η εξίσου όμορφη Shailene Woodley, με την αφοπλιστική γλυκύτητα και ευαισθησία, πρωταγωνίστρια των ταινιών The Fault in Our Stars και Divergent.

Για την ορθότητα της επιλογής μου είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό το παρακάτω βίντεο αφιέρωμα : 



Σημείωση : 

Η ανάρτηση Λάκης Χατζηκυριάκος (1946-2007) θα έχει συχνές ενημερώσεις. Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν σχετικές ειδοποιήσεις στη δεξιά πλευρά του ιστολογίου.  Ήδη, έχει ανταποκριθεί θετικά, και τον ευχαριστώ πολύ, ο κ. Δημήτρης Μήτσης από το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την διάθεση οπτικοακουστικού υλικού από το Αρχείο τους.  

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος